AB’NİN TÜRKİYE PARADOKSU

Ana Sayfa    KİTAPLIK    Yeni Çıkan Kitaplar    AB’nin Türkiye Paradoksu – Nejat ÇOĞAL

AB’nin Türkiye Paradoksu – Nejat ÇOĞAL

Nejat ÇOĞAL

Perşembe, 04 Temmuz 2013 14:58

Paylaş

Sage Yayınları: Ankara-2012

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve Kıbrıs konularında yaptığı araştırmalar ile tanınan, Türk Ocakları Akademik Çalışma Grubu Üyesi, Araştırmacı-Yazar Nejat ÇOĞAL’ın “AB’nin Türkiye Paradoksu” isimli 2. Kitabı, Sage Yayınları’ndan çıktı. 2005 yılında büyük bir heyecanla ve esasen türlü zorluklarla başlayan tam üyelik müzakere süreci, Brüksel’in özellikle Kıbrıs’ı bahane etmesiyle adeta durma noktasına gelmiş bulunmaktadır. Tam üyelik müzakere sürecini başından beri takip eden ve çeşitli yayın organlarında yayınlanan makaleleri ile Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendirmeye tabi tutan Çoğal, bu kitabında, ilişkilerin tarihi gelişimini de içine alan geniş bir perspektiften bakmak suretiyle, akademik ve stratejik bir yaklaşımla konuyu ele almaktadır. Yazar kitabında, öncelikle gümrük birliği aşamasını teorik olarak ele almakta, ardından Türkiye-AB Gümrük Birliği sürecini teknik bir analize tabi tutmakta, Gümrük Birliği’nin dış ticaretimiz üzerine olan etkileri kısaca irdelendikten sonra, Kıbrıs’ın Türkiye’nin tam üyelik sürecine olan etkisi ve nihayet AB’nin Türkiye’yi tam üye olarak mı yoksa gümrük birliği aşamasında edilgen bir konumda mı görmek istediği hususu değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi gelişimi, Gümrük Birliği, Türkiye-AB-Kıbrıs ilişkiler yumağı ve tam üyelik müzakere süreci hakkında bilgi sahibi olmak isteyen okurların merakla okuyacağı bir kitap. Ayrıca, kitap ekinde verilen Ankara Anlaşması, Katma Protokol, Gümrük Birliği Anlaşması ve Müzakere Çerçeve Belgesi gibi temel belgelerin bir arada sunulması, okuyucuya büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Altı bölüm ve altı ekten oluşan kitap 395 sahifedir.Tüm okurlar için yararlı olması dileğiyle…

AÇIKLAMA : İkinci Dünya Savaşı’nın yıkıcı etkilerine maruz kalmış bulunan Batı Avrupa Ülkeleri, artık savaşı imkansız kılabilmek için yoğun çaba sarf etmiş ve neticede Avrupa Toplulukları projesi, çözümün adresi olarak ortaya çıkmıştır. Başlangıçta, ekonomik bütünleşmeyi amaçlayan ve zamanla hızla gelişerek Avrupa Birliği adını alan bu proje, günümüzde iç sınırların fiilen ortadan kalktığı 27 üyeli, 500 milyon nüfuslu, dünyanın en ileri ekonomik ve siyasi entegrasyon modeli olarak karşımızda durmaktadır.

Yönünü Batıya çevirmiş olan Türkiye ise, Avrupa’dan meydana gelen değişikliklere karşı kayıtsız kalmamış, Avrupa’nın ekonomik bütünleşme sürecine dahil olma iradesini, 31 Temmuz 1959 tarihinde AET’ye üyelik başvurusunda bulunmak suretiyle ortaya koymuştur. Türkiye, Topluluklara ortak üye (associate member) başvurusu yapmış ve 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe giren Ankara Anlaşması ile Türkiye-AT ortak üyelik ilişkisi başlamıştır. Ankara Anlaşması’na göre Türkiye, AT üyesi ülkeler ile arasındaki ekonomik, sosyal ve siyasal farkı bu ortaklık sürecinde giderek kapatacak ve nihayet hazır duruma geldiğinde tam üye olacaktı. ( Önsöz’den)

AB’nin Türkiye Paradoksu

Yazarı: Nejat Çoğal
Yayınevi: Sage Yayıncılık
Yayın Yeri: Ankara
ISBN NO: 9786054384433

Yayın Yılı: 2012
Dili: Türkçe
Sayfa Sayısı : 395
Ebat : 15×24
Kağıt : 2. Hamur
Cildi: Karton Kapaklı

Paylaş

Yazarımız Nejat ÇOĞAL Perşembe, 27 Ekim 2011 tarihinden itibaren sitemizde yazı yazmakta.

Diğer yazıları için tıklayınız.

http://www.turkocagi.org.tr/index.php/kitaplik/yeni-ckan-kitaplar/5683-abnin-tuerkiye-paradoksu-nejat-coal

Share This: